Een symposium cadeau

ZeeuwindSymposiumOkt2024-OriginMarketing-004 klein

Met een inspirerend symposium in de schouwburg van Middelburg namen we vorige week donderdag afscheid van onze directeur-bestuurder Teus Baars. In een zaal met onder andere leden en samenwerkingspartners, werd er in een warme sfeer teruggeblikt op Teus’ tijd bij Zeeuwind. Maar er werd zeker ook vooruitgekeken tijdens boeiende lezingen van Diederik Samsom en Paul Schenderling. Zij deelden hun visie op het thema ‘de herontdekking van het samen leven’.

Diederik Samsom beet het spits af met zijn lezing, beginnend met een persoonlijke introductie over wat zijn betrokkenheid bij milieuvraagstukken in zijn vroege jeugd aanwakkerde. Daarna nam hij bevlogen het publiek mee in de toenemende energieproblematiek anno nu. Als hoopgevende factor plaatste hij daar tegenover de exponentiële technologische vooruitgang als mogelijke oplossing. Maar de boodschap blijft onverminderd: we moeten dit wel samen doen. “Zie het als een estafetteloop”, aldus Samsom. “Soms moet de politiek de kar trekken, maar volgens mij is dit de tijd voor coöperaties, zij zijn daadkrachtig en moeten het ‘stokje’ overnemen.”

 

Diederik Samsom neemt het publiek mee in zijn toekomstvisie

De lezing van Paul Schenderling sloot hier naadloos op aan met zijn stelling om binnen Europa samen te werken met veel meer focus op kwaliteit. Bijvoorbeeld met Europese afspraken die harde duurzame eisen stellen aan productie en de inrichting van de samenleving. Alles met het oog op  maatschappelijke vooruitgang die niet zozeer is gericht op economische groei, maar eerder op bloei. Volgens hem vraagt dat durf en die is vooral gelegen binnen coöperatieve bewegingen. Daarmee kunnen wij ons volgens Schenderling met Europa onderscheiden van de rest van de wereld en tegelijkertijd diezelfde wereld verbeteren.

Panel
Na de lezingen vormden de eerder genoemde sprekers samen met Ira von Harras (directeur ZMf), Angélique Duindam (professional maatschappelijk werk) en Teus Baars een panel. Dagvoorzitter Floris-Jan Sietsema bevroeg ze over het thema ‘de herontdekking van het samen leven’, aangevuld met vragen vanuit de zaal. Ieder panellid was het erover eens dat het een uitdaging is om iedereen bij verduurzaming te betrekken. Of zoals Duindam aangaf: “Als je amper rond kunt komen, dan is de keuze voor bijvoorbeeld biologische voeding financieel niet haalbaar en dat geldt ook voor veel andere duurzame keuzes.”

Nicolaas Duin sloot het symposium op muzikale wijze af, zichzelf én het publiek begeleidend op de vleugel. Op basis van de muziekkeuze van Zeeuwind-collega’s  werd Teus op een ludieke manier in het zonnetje gezet.