We zijn ondertussen (mede)eigenaar van 13 windparken met in totaal 73 windturbines. Van de ongeveer 200 windturbines die Zeeland rijk is, is dat best een fors aandeel. Grote kans dus, dat je één van onze turbines tegenkomt, wanneer je Zeeland doorkruist.
Bekijk hieronder alle locaties van onze windparken en onze windparken in ontwikkeling.
Klik op een locatie om de details te lezen.
Onze missie is om de energietransitie in Zeeland te versnellen zodat duurzame energie toegankelijk is voor iedere Zeeuw.
Met windenergie waren we in 1987 echt koploper en dat zijn we nog steeds. We onderzoeken hoe en waar we in Zeeland duurzame initiatieven kunnen ontwikkelen. Naast wind- en zonneparken werken we samen met partners aan het bestrijden van energiearmoede. Ook onderzoeken we of het mogelijk is om een energy hub te creëren waar vraag en aanbod van energie zo goed mogelijk worden afgestemd. En met onze leden doen we een proef met het afstemmen van vraag en aanbod van energie.
Bekijk hier de verschillende initiatieven waar we op dit moment druk mee bezig zijn of ga direct naar onze duurzame innovaties.
Uit eerste onderzoek blijkt dat in Zeeland de bodem van het eiland Schouwen-Duiveland heel geschikt is voor aquathermie. Samen met een aantal partijen onderzoeken we of het mogelijk is om in de wijk Malta met aquathermie de wijk te verwarmen.
Zeeuwind voert onder de vlag van Energiek Zeeland en samenwerkingspartners gemeente Schouwen-Duiveland, wooncorporatie Zeeuwland en sociale werkplaats de Zuidhoek, het project EnergieTeam Schouwen-Duiveland uit in de strijd tegen energiearmoede.
Als duurzame energiecoöperatie denken en werken we graag mee aan innovatieve oplossingen om de druk op het elektriciteitsnet te verlagen. Samen met mede-eigenaar Gabri Hoek van Windpark Noordpolder hebben we het eerst Nederlandse flexcontract met netbeheerder Stedin ondertekent
In drie gemeentes, verspreid over de eilanden Goeree-Overflakkee, Tholen, Sint-Philipsland en Schouwen-Duiveland, vind je 15 koolstofboeren. Zij zetten zich met duurzaam bodembeheer in voor gezonde gewassen én voor het klimaat. Door op een andere manier hun land te verbouwen, binden ze koolstof in de bodem. Zeeuwind ondersteunt samen met een aantal andere partijen deze boeren.
Met COROOS uit Kapelle sloten we eind 2022 een innovatief stroomcontract. Deze stroom is afkomstig van onze windturbine van Windpark Polenweg. Met deze stroom stapt COROOS volledig over van grijze naar groene stroom van Zeeuwse bodem.
Samen met een groep leden voeren wij een proef slim laden uit. Met deze proef gaan we onderzoeken wat ervoor nodig is om in de toekomst je energieverbruik zo in te richten dat het past bij jouw situatie. Zo voorkomen we verspilling van energie en houden we het betaalbaar. Als voorbeeld kun je denken aan de accu van je elektrische auto.
In Vlissingen, Hoek en Middelburg zijn we betrokken bij onderzoek en ontwikkeling van een warmtenet.
De zon is een schone en duurzame energiebron. De hoeveelheid energie die de zon produceert is vele malen groter dan wat we aan energie gebruiken. Het omzetten van die energie naar praktische toepassingen is de uitdaging waar de komende jaren aan gewerkt zal worden.