Zeeuwind zet opbrengsten om in ondersteuning van Zeeuwen

EVM-20180508-0029-L1000456 web

Al meer dan een jaar is de energiemarkt onrustig. De prijzen voor stroom en gas rijzen de pan uit. De energiebedrijven boeken megawinsten terwijl er voor veel huishoudens en bedrijven een onzekere periode aanbreekt. Kunnen zij nog wel de energierekening blijven betalen?

Ook als Zeeuwind verdienen wij op dit moment meer dan ooit aan de opbrengsten van onze zon- en windparken. Daar worstelen wij mee want met die intentie zijn deze parken niet gebouwd. Ons doel is om de energietransitie in Zeeland te versnellen en de leefbaarheid in Zeeland te vergroten. Dat we nu extra geld verdienen is aan de ene kant fijn omdat we dan meer ruimte hebben om duurzame projecten uit te voeren. Maar aan de andere kant willen we niet dat de Zeeuwse huishoudens en bedrijven hiervoor de prijs moeten betalen.

Opbrengsten gebruiken om Zeeuwen te ondersteunen
Als Zeeuwind willen we de opbrengsten inzetten om Zeeuwen te ondersteunen. Of dat nu burgers zijn of ondernemers. We zijn met allerlei initiatieven bezig om Zeeuwse inwoners en bedrijven te helpen met hun energiehuishouding. Op dit moment zijn we bezig met het bestrijden van energiearmoede. Dit doen we onder de vlag van Energiek Zeeland in de gemeente Schouwen-Duiveland. Met een team van energiecoaches gaan we huishoudens helpen met het besparen van energie. Naast de gemeente Schouwen-Duiveland hebben we ook plannen om dit verder in Zeeland uit te voeren.

Ook onderzoeken we de mogelijkheden om huishoudens en MKB-bedrijven en instellingen met een groot maatschappelijk belang te ondersteunen met betaalbare, duurzame energie. We verwachten in de komende maanden hier wat meer over te kunnen vertellen.

Ten slotte voeren we ook proeven uit met vraaggestuurde energie zodat bedrijven en huishoudens steeds meer regie krijgen over hun energieverbruik en het opwekken van eigen energie.

Oproep voor verandering
Naast alle initiatieven doen we als grootste burgercoöperatie op het gebied van een energie ook een oproep richting de overheid. Een fundamentele aanpassing van het energiesysteem is nu meer dan ooit noodzakelijk. Al vanaf onze oprichting in 1987 maken wij ons hard voor een samenleving met een duurzame energiehuishouding met de nadruk op groene stroomproductie. Hoe meer mensen hieraan willen meewerken hoe beter wij gehoord worden bij de beleidsmakers. Vind jij dit ook belangrijk? Doe met ons mee aan en versnel de energietransitie. Zo draag je bij aan een betere toekomst voor Zeeland en voor jouzelf.