Westrate uit Middelburg krijgt meer grip op energie

Zeeuwind Weststrate-1 klein

Op het dak van het distributiecentrum van verpakkings- en kantoorspecialist Weststrate lagen al 1.182 zonnepanelen. Zeeuwind huurde het dak van de ondernemers, regelde de aanleg en beheert dit grote zonne-project inclusief de verkoop van de opgewekte stroom. Inmiddels is de huurovereenkomst omgezet naar een leaseovereenkomst. Dat wil zeggen dat Weststrate nu gebruiker wordt van de zonne-installatie in plaats van Zeeuwind. En daarmee kunnen zij nu alle opgewekte stroom, rechtstreeks gebruiken voor hun eigen energievraag.

“Als ondernemer wil je je bedrijfsrisico’s zo goed mogelijk afdekken. Met de grote schommelingen in de energieprijzen wilden we meer grip op onze energie. [vertelt Weststrate] Zowel op het gebied van verbruik als van kosten. Daarom hebben we Zeeuwind benaderd om te kijken of zij ons konden helpen. De zonnepanelen lagen al op ons dak. Hoe mooi zou het zijn als we die opgewekte stroom ook zelf konden gebruiken, zonder tussenkomst van een energieleverancier. Dat is nu grotendeels gelukt met deze lease.” vertelt Krijno Davidse, directeur van Westrate. 

“Bedrijven ondersteunen met meer grip op hun energievraag- en verbruik is iets waar we bij Zeeuwind graag over meedenken. Zeker als dat betekent dat de opgewekte stroom zo lokaal mogelijk kan worden gebruikt. Bovendien stimuleert het de ondernemers om meer in te spelen op vraag en aanbod van energie. In het geval van Weststrate betekent dat zoveel mogelijk de elektriciteitsvraag afstemmen op de momenten dat de zon schijnt.” Aldus Teus Baars, directeur-bestuurder van Zeeuwind.

“Het grootste gedeelte van ons energieverbruik vindt al overdag plaats. Denk aan het gebruik van apparatuur en verlichting in onze gebouwen. Maar we kunnen nog meer doen om de elektriciteitsvraag beter te laten afstemmen op de beschikbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan extra batterijen voor onze elektrische heftrucks. Die kunnen we dan overdag opladen zodat we dat ’s nachts niet meer hoeven te doen. Zo werken we toe naar een bedrijfsvoering waarin we zoveel mogelijk onafhankelijk zijn voor onze energievraag.” Zegt Davidse. 

“Naast deze samenwerking zijn er nog andere manieren hoe wij Zeeuwse ondernemers helpen bij hun energiegebruik. Bijvoorbeeld bij het voedingsbedrijf Coroos. Het gaat vaak om maatwerk maar omdat we de markt goed kennen en zelf ook energie produceren kunnen we vaak tot innovatieve oplossingen komen.” Sluit Baars af.


Ben jij zelf ondernemer en wil je ook meer doen met je energieverbruik? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Zeeuwind. We onderzoeken graag of we wat voor elkaar kunnen betekenen.