Rond 2027 staan de eerste windparken op de Noordzee op de nominatie om ontmanteld te worden. Een enorme logistieke operatie, waar een Zeeuwse onderneming een belangrijke rol in hoopt te gaan spelen: Sagro uit ’s-Heerenhoek. Commercieel manager Paul van Veldhuizen vertelt hoe dat in z’n werk gaat, wat de uitdagingen zijn en welke innovaties er nog nodig zijn om windturbines straks hoogwaardig te kunnen recyclen.
Op de kade in Vlissingen-Oost richt Sagro zich nu onder meer op de ontmanteling van gasboorplatformen uit de Noordzee. “Die kunnen we voor 98 procent recyclen”, vertelt Paul trots. “We hebben dus volop ervaring met dit soort zware objecten vanuit zee. Daarom kunnen we windparkbeheerders een volledig pakket aanbieden: van de ontmanteling op zee en het transport tot de volledige recycling. Toch liggen daar nog wel de nodige uitdagingen. Het metaal van de palen en alle onderdelen uit de gondel, daar weten we wel raad mee. Maar als het om de rotorbladen gaat, zijn we nu de beste opties aan het onderzoeken.”
Wie heeft het beste idee?
Sagro heeft daarom bij BioVoice (waarin onder andere Dockwize en Impuls Zeeland zitten) een challenge uitgeschreven: wie heeft een hoogwaardige oplossing voor het recyclen van windturbinebladen? Paul: “De uitdaging is namelijk dat die bladen zijn gemaakt van glasvezelversterkt composietmateriaal. Dat kun je niet smelten en niet verbranden. We kregen op onze oproep heel veel reacties van bedrijven. Uiteindelijk hebben we besloten te gaan samenwerken met twee partijen. De eerste is een Spaans bedrijf dat nu aan het testen is hoe je composiet kunt scheiden van glas. Dat heeft nog wel tijd nodig, maar is een hoogwaardige oplossing. De andere partij is een Deense start-up, die een patent heeft op het vervaardigen van geluidsschermen die worden gemaakt van vermalen rotorbladen. Die schermen zijn enorm geluidswerend.”
Plannen verder uitwerken
Op dit moment onderzoekt Sagro of er in Vlissingen een productiefaciliteit kan worden opgezet om deze geluidsschermen te produceren. “Een student van de HZ onderzoekt bijvoorbeeld het hele logistieke proces. Je moet je voorstellen dat één blad 6.000 kilo weegt. Op het Prinses Amaliawindpark voor de kust van IJmuiden, dat als eerste wordt ontmanteld, staan 60 turbines – goed voor 180 bladen. Het gaat dus om enorme hoeveelheden die hier dan verwerkt moeten worden. Of het haalbaar en rendabel is, moet ons businessplan gaan uitwijzen. Maar we hebben de ervaring, het netwerk en goede mensen om het te realiseren.”
“Het recyclen van de rotorbladen hebben ‘we’ enorm voor ons uitgeschoven”, vindt Paul. Al plaatst hij daar meteen een kanttekening bij. “Er wordt nu altijd gekeken naar windturbines, maar de auto- en vliegtuigindustrie kampen met dezelfde uitdagingen. Of kijk eens naar alle polyester boten. Gelukkig behoort het storten van al deze producten tot de verleden tijd. Ik denk niet dat één oplossing de beste is. Waar wij nu op inzetten zijn mooie opties en hopelijk komen er nog veel meer innovatieve ideeën!”
Recyclen van zonnepanelen?
Benieuwd hoe en of zonnepanelen hergebruikt kunnen worden. Lees dan het interview met programmamanager Rogier Polderman: Recycling van windturbines en zonnepanelen?
Dit artikel komt uit het Zeeuwind Magazine 2022-2, november 2022.