Je zou denken: voor iemand die zelf in de branche werkt, is de keuze voor een warmtepomp zó gemaakt. Maar Stephan uit Kloetinge vond het best lastig kiezen: wat veel merken en verschillende typen zijn er! Daarom vertelt hij aan Zeeuwind hoe hij uiteindelijk toch het beste apparaat vond voor zijn woning.
Stephan en zijn gezin verhuisden eind 2019 binnen Kloetinge naar hun nieuwbouwhuis. “We hebben de woning gebouwd zien worden, want we woonden al in deze wijk. Voor aanvang van de bouw hebben we geïnformeerd naar de mogelijkheden voor een warmtepomp. Maar de kosten vonden we toentertijd te hoog. Toch wilden we op een gegeven moment iets doen aan ons gasverbruik. En omdat we al zonnepanelen op het dak hadden liggen, kwam een warmtepomp weer in beeld.”
Onoverzichtelijk aanbod
In het dagelijks leven adviseert Stephan bij Trans-id woningbouwcorporaties en vastgoedeigenaren over energieconcepten die een bijdrage leveren aan de energietransitie. “Maar als het dan je eigen woning betreft, is het nog best ingewikkeld. Er is veel keus en eigenlijk is het aanbod erg onoverzichtelijk. We hebben daarom eerst bepaald wat de warmtebehoefte was van onze woning. Dat heb ik zelf gedaan, maar daar kun je een adviesbureau voor inschakelen. Pas als je de warmtebehoefte weet, kun je het type warmtepomp bepalen. Daarbij speelt je beschikbare budget natuurlijk een rol. En ook welk type te realiseren is in je huis. Globaal is de keus een warmtepomp met bodemlus of een lucht/waterwarmtepomp met een buitenunit.”
Uiteindelijk viel de keus op een warmtepomp met alléén een buitenunit. Stephan: “Die was in onze situatie makkelijker te plaatsen. Een lucht/waterwarmtepomp haalt de energie uit de buitenlucht en een compressor zet die energie om in warmte voor de verwarming of tapwater. Wij hebben een prototype, Amber, laten installeren van Itho Daalderop. Dit verschijnt later dit jaar op de markt en is ook geschikt voor wat grotere woningen. Het koudemiddel dat hierin zit is propaan. Dat is milieuvriendelijk en dat was voor ons wel een pré. Voor mij als techneut is zo’n prototype leerzaam en leuk: we houden dagelijks de resultaten bij en die gebruiken we om de warmtepomp te optimaliseren.”
Gaten boren en kabels trekken
Bij de installatie kwam nog wel het nodige kijken. “Eerst komt er iemand langs om de situatie op te nemen en te bepalen wat er allemaal moet gebeuren. Vervolgens worden er gaten geboord voor de leidingen door de woning. Daarna komt een elektricien om aanpassingen te doen in de meterkast en stroomkabels te trekken. Tot slot de installateur van de warmtepomp die de daadwerkelijke installatie verzorgt. Wij hebben bijvoorbeeld ook de wasmachine en droger moeten verplaatsen om plek te maken voor het boilervat en het buffervat. Gelukkig heeft dit type warmtepomp alleen een kleine regelmodule voor de elektronica, die bijna overal wel naast of tussen past. Voor de buitenunit was op het platte dak van de garage plek. Gelukkig zijn de modellen van tegenwoordig erg stil. De buren hadden al twee airco’s op het dak en wij nu een warmtepomp, maar we horen allebei niks.”
“Tijdens zo’n proces zijn er natuurlijk altijd kleine tegenvallers en het is een paar dagen doorbijten met stof en werklui over de vloer. Al met al kost het plaatsen een dag of drie. Maar de resultaten zijn er nu al naar: we zijn gemiddeld 80 euro per maand goedkoper uit. Ook zijn we niet meer afhankelijk van gas – dat is een fijn gevoel. De vaste kosten voor gas zijn trouwens best hoog: bijna 25 euro per maand, ongeacht het verbruik. Die 300 euro bespaar je dus direct als je overstapt op een warmtepomp. En als de zon schijnt en de zonnepanelen stroom opwekken, maken we ons eigen warme water. Bovendien kunnen we nu in de zomer ons huis koelen – je investeert dus ook in comfort.”
Goed advies is belangrijk
Stephan heeft een aantal tips: “Huur een expert in voor goed advies. Het berekenen van de warmtevraag van je woning is daarbij essentieel. Koop je een te grote warmtepomp, dan werkt die niet optimaal en hij is stukken duurder. Zo’n berekening is dus echt de moeite en het geld waard. Kies daarnaast voor een gerenommeerde installateur en een A-merk warmtepomp. Dan verzeker je jezelf van een goede service en ondersteuning, ook na tien jaar. Zelf hebben we ook nog gelet op duurzaamheid: onze warmtepomp is geproduceerd in Nederland.”
Of Stephan nog andere plannen heeft om te verduurzamen? “We willen op termijn meer zonnepanelen op het dak, zodat we volledig zelfvoorzienend zijn. En we gaan onderzoeken of we iets kunnen doen aan energieopslag. Wellicht met een accu of een elektrische auto. Maar in ieder geval zijn we blij dat we de stap naar de warmtepomp nu hebben gezet!”