Chris Jan Kempe

Zeeuwind inspireert!

"Ik word steeds verrast door de mooie initiatieven van Zeeuwind. Ze hebben echt een voortrekkersrol in de energietransitie – dat wist ik helemaal niet."

Chris Jan Kempe (58), woont met zijn vrouw en zoon in Vlissingen. Hij kwam een jaar of vijf geleden via zijn werk in contact met Zeeuwind. “Bij aannemingsbedrijf Fraanje ben ik manager kwaliteit, arbo en milieu. Via Zeeuwind zijn er bij ons bedrijf indertijd 264 zonnepanelen op het dak gelegd. Dat Zeeuwind een coöperatie was, sprak mij erg aan – daarom ben ik toen lid geworden. Op mijn werk dacht ik mee over het verduurzamen van ons bedrijf en dat inspireerde me om er thuis ook mee aan de slag te gaan. We wonen in een tussenwoning uit de jaren zeventig; heel slecht geïsoleerd. Dus zijn we begonnen met het isoleren van de gevels en de kruipruimte.”

Zoeken naar de slimste oplossing
Dat smaakte naar meer. “We hebben ervoor gekozen om tien zonnepanelen aan de achterkant op het dak te leggen en vorige zomer zijn er nog twee bijgeplaatst op de schuur. We hebben nu zo’n 300 KWh per jaar over, dus wellicht kunnen we daarmee water in een boiler voorverwarmen. Of onze woning geschikt is voor een warmtepomp, betwijfel ik. Maar wellicht kunnen we het verwarmen van het huis anders inrichten, bijvoorbeeld door de badkamer elektrisch of met infrarood te gaan verwarmen. Dat ben ik nu aan het onderzoeken. Ik merk dat het een sport wordt: hoe kun je ervoor zorgen dat je meter zo traag mogelijk draait?”

Steeds duurzamer
Ook bij Fraanje blijven ze stappen zetten met verduurzaming. “Ik vind het erg boeiend om daarover mee te denken. De panelen die via Zeeuwind zijn geplaatst, leveren ongeveer energie voor vijfentwintig procent van het verbruik. De werkplaats heeft veel stroom nodig, bijvoorbeeld bij het verwaardigen van houten kozijnen en dakkapellen. Ook hebben we diverse elektrische personenwagens, waarvoor op de parkeerplaats laadpalen staan. Op dit moment wordt er een nieuw kantoor bijgebouwd, waarop nog eens driehonderd zonnepanelen worden neergelegd. Verder zijn we aan het onderzoeken of we in de toekomst kunnen overstappen op elektrische bedrijfswagens. Maar daar is nog geen panklare oplossing voor.”

Voortrekkersrol
Inmiddels is Chris Jan een aantal keer bij algemene ledenvergaderingen van Zeeuwind geweest. “Ik word steeds verrast door de mooie initiatieven van de coöperatie. Ze hebben echt een voortrekkersrol in de energietransitie – dat wist ik helemaal niet. Ook ontdek ik dat het allemaal een heel complexe materie is. Het is daarom belangrijk dat Zeeuwind zo’n professionele organisatie is. Inmiddels heb ik ook zelf geld ingelegd en ik heb mijn dochter enthousiast gemaakt. Zij is nu eveneens lid geworden van Zeeuwind en heeft onlangs de eerste zonnepanelen op haar huis gelegd. Waar ik me wel een beetje zorgen om maak, zijn de kosten van de energietransitie voor de jongere generaties. Het wordt nog een hele uitdaging om het betaalbaar te houden…”

Nieuwe dingen uitproberen
Het lidmaatschap inspireert Chris Jan om dingen uit te proberen. “Zo was er aandacht voor zo’n ecostoof om duurzamer te koken. Dat zijn we eerst op de camping gaan uitproberen, met een zelfgemaakte zak. Inmiddels doen we het thuis soms ook. Verder ga ik extra water opvangen in een tweede regenton. Zo kan ik in de toekomst mijn auto of de fietsen met regenwater wassen. Dat is duurzamer en het bevat minder kalk – nog praktisch ook. Zo proberen we elke keer weer een stapje te zetten.”