Zeeuwindlid Sam van Gentevoort

Geloof in coöperaties

“Ik geloof in coöperaties omdat veranderingen van onderaf succesvoller zijn dan wanneer iets van bovenaf wordt opgelegd.”

Sam van Gentevoort woont ‘helemaal’ in Enschede, heeft geen directe link met Zeeland en toch hoef je niet lang met hem te praten om te begrijpen waarom hij Zeeuwindlid is. “Ik houd me graag bezig met duurzaamheid en daarnaast spreekt de coöperatieve gedachte me erg aan”, legt de 36-jarige ondernemer uit. “Ik geloof in coöperaties omdat veranderingen van onderaf succesvoller zijn dan wanneer iets van bovenaf wordt opgelegd.”

Inspiratie
De documentaire ‘We the power’, over door burgers gedreven energiecoöperaties, inspireerde hem om zich te verdiepen in duurzame energiecoöperaties in Nederland. Sam: “Uiteindelijk stak Zeeuwind er voor mij met kop en schouders bovenuit. Daarom besloot ik lid te worden.” Of de Zeeuwse achtergrond daarbij ook een rol speelde? “Nee, niet direct, al heb ik wel een lichte voorkeur voor initiatieven in de provincie; in de Randstad gebeurt al zo veel.”

Sam hanteert graag het devies ‘waar een wil is, is een weg’ en voor hem is het helder dat we soms andere wegen moeten inslaan. “En niet alleen op het gebied van energie”, stelt hij. “Ook als het gaat over consumeren in het algemeen; we hebben maar één aarde, maar een gemiddelde Nederlander gebruikt er drie. Dat wil zeggen dat we drie keer sneller door de jaarvoorraad heen zijn dan wat de aarde in diezelfde periode kan voortbrengen.”

Bewust
Gedreven als hij is, zoekt hij dingen graag tot op de bodem uit: “We weten allemaal dat vlees eten en vliegreizen maken belastend is voor onze planeet. Maar minder bekend is dat de productie van nieuwe spullen zelfs nog belastender is. Zelf denk ik daarom goed na voor ik iets aanschaf. Zo heb ik bewust tweedehands zonnepanelen op mijn huis liggen – dat scheelt weer energie, grondstofgebruik en afval – en ze voldoen prima. Wat mij betreft zouden we dus, in plaats van meer consumeren, moeten gaan consuminderen.”

Tip van Sam: dit is een leuk testje voor Zeeuwindleden die willen weten wat hun ecologische voetafdruk is.

Meer dan winst
“Daarnaast eet ik uiteraard ook minder vlees, maak ik zelden vliegreizen en verder raap ik plastic afval op uit de natuur als ik ga wandelen of vissen.” Maar Sam is niet alleen in zijn vrijetijd bewust bezig. Hij is eigenaar van het 25 medewerkers tellende vertaalbureau Fairlingo  dat duurzaamheid ook hoog in het vaandel heeft: “Sinds 2021 zijn wij officieel een B Corp. Bedrijven met dat certificaat willen de wereld ten positieve veranderen. De beweging streeft ernaar om succes in het bedrijfsleven opnieuw te definiëren en een duurzame economie te creëren. Dus verder kijken dan alleen inkomen, winst en groei. Dat sluit heel goed aan bij ons bureau én dat past erg bij mij.”