Mascha Kloet

Samen doen

"Fijn dat je kunt meepraten als je daar behoefte aan hebt."

Op haar dak liggen zes zonnepanelen – in 2012 was ze daarmee de eerste in haar straat – en een speciale aanbouw bij de achterdeur houdt de kou buiten. Mascha heeft ook al eerder geïnvesteerd in duurzame initiatieven buitenshuis. “Zo heb ik meegedaan aan ‘Boer zoekt buur’ van de Zeeuwse Milieufederatie en heb ik bij De Grote Verleiding geïnvesteerd in zonnepanelen in ruil voor biologische producten”, aldus Mascha. “Dit smaakte naar meer, dus een investering bij Zeeuwind was voor mij een logische volgende stap.”

Meepraten

Mascha was tot op heden ‘slapend lid’ van Zeeuwind. “Maar sinds de algemene ledenvergadering ook online wordt gehouden, is het voor mij een kleine stap om aan te haken. Bovendien kreeg ik meer tijd omdat mijn sociale activiteiten en hobby’s vanwege corona op een lager pitje kwamen. Meer tijd dus om me in Zeeuwind te verdiepen. Investeren in een coöperatie is toch anders dan in een bedrijf. Het is fijn dat je kunt meepraten over het beleid als je daar behoefte aan hebt en Zeeuwind biedt daar zeker ruimte voor.” Ook in gesprekken met anderen komt Zeeuwind weleens ter sprake: “Met de huidige lage rentes op spaargeld is voor veel mensen een duurzame investering – met een hogere rente – een aantrekkelijk alternatief.”

Samen doen

Over duurzaam leven: “Nu ik veel thuiswerk, heb ik meer behoefte aan beweging. Waar ik normaal even in de auto stapte, spring ik nu vaker op de fiets – heerlijk de wind door je haren en je zinnen verzetten. Daarnaast eet ik al een tijdje niet meer elke dag vlees en sinds ik een kleine caravan heb, zijn vliegreizen verleden tijd. Dat hoor ik trouwens ook in mijn omgeving: bij mijn vorige werkgever zijn inmiddels alle vliegreisjes naar Londen en Wenen vervangen door video-calls. Het is belangrijk dat we hier bewuster over nadenken en dat er meer balans in komt. Corona heeft wat dat betreft de tijd er rijp voor gemaakt. Het is belangrijk dat mensen voelen dat er een omslag nodig is, dat we op alle fronten duurzamer moeten gaan leven, en dat we dat samen zullen moeten doen. Als je het mij vraagt is dat dé grote uitdaging voor de komende tien jaar.”