Samen duurzaam rijden

"Met een deelauto kom ik weer een stap verder naar een duurzamer leven."

Johan is sinds 2013 lid van Zeeuwind. Na het lezen van een artikel in de krant over Zeeuwind besloot hij in te stappen. “Ik woon niet in Zeeland maar ik kom er graag op vakantie” vertelt Johan. “Maar de belangrijkste reden om mee te doen met Zeeuwind is duurzaamheid. Zelf probeer ik ook zo duurzaam mogelijk te leven en daarom vertel ik hier graag mijn verhaal.”

Tijd voor een nieuwe auto

“Een tijdje geleden waren mijn vrouw en ik toe aan een nieuwe auto. Onze auto was 19 jaar oud en de onderhoudskosten werden elk jaar hoger. Het liefste wilden we overstappen naar een auto zonder fossiele brandstoffen. We gebruiken de auto alleen niet veel. Een elektrische auto is best duur en we vonden het zonde dat de auto dan veel geparkeerd zou staan. Daarom keken we naar alternatieven. Zoals bijvoorbeeld een deelauto.

Samen met de buurt

“Ongeveer vier jaar geleden namen we deel aan het Klimaatstraatfeest, dat was een landelijke actie waarbij je met je straat, buurt of sportvereniging kon meedoen aan allerlei opdrachten voor het klimaat. Zodoende kenden wij al vrij veel mensen in de straat die allemaal het milieu hoog in het vaandel hebben en konden we makkelijk contact leggen. Er waren nog vijf buren die ook mee wilden doen aan een deelauto.

Eigen buurtauto

“Je hebt initiatieven zoals Greenwheels en MyWheels waar iedereen lid van kan worden. Maar we wilden graag een eigen auto. Zelf kopen vonden we geen optie, je moet dan toch alle administratie zelf bijhouden en hoe ga je ermee om als bijvoorbeeld iemand schade rijdt. We hebben dit toen via een garage gedaan, dit initiatief heet Goodmoovs. Alles is prima geregeld, de auto wordt opgehaald voor periodiek onderhoud en wisselen van banden. Samen met de deelnemers hebben we van te voren duidelijke afspraken gemaakt, bijvoorbeeld hoe je omgaat met huisdieren in de auto. Als er nieuwe mensen mee willen doen, melden ze zich bij ons aan en bespreken we eerst hoe het in z’n werk gaat. Zo zijn al steeds meer buren aangesloten. Sommigen van hen hebben nog een eigen auto maar gebruiken de deelauto omdat het beter is voor het milieu en het zuiniger rijdt. Iedereen die meedoet kan de auto reserveren. Het komt gelukkig niet zo vaak voor dat de Pino niet beschikbaar is. Ja, zo noemen we de auto gekscherend in de buurt omdat hij net zo blauw is als die blauwe vogel uit Sesamstraat. Als dat wel zo is dan zijn er nog 2 deelauto’s verderop in de wijk die we kunnen gebruiken.”

Bewust over vervoer

“Wat misschien nog wel één van de mooiste opbrengsten is van de deelauto, is dat je veel bewuster nadenkt over hoe je van A naar B gaat. Je weegt alternatieve opties zoals openbaar vervoer of de fiets meer tegen elkaar af, dan wanneer je een auto voor de deur hebt staan. Zo kom je weer een stap verder in een duurzamer leven.”