Foto vrouw en man op fiets met hond

Zeeuwse connectie

“Duurzaam investeren én verbonden blijven met Zeeland”

Leden sluiten zich om uiteenlopende redenen aan bij onze coöperatie. Carina werd door haar broer op het idee gebracht en werkt zelf ze ook bij een coöperatie. “Maar voor mij is dit vooral een manier om verbonden te blijven met Zeeland”, aldus Carina die opgroeide in Grijpskerke. Na haar studie in Maastricht verhuisde ze naar de Randstad; inmiddels is Carina HR business partner bij de Rabobank.

Sinds kort woont ze samen met vriend Matthijs en hondje Joe op een woonark. “Onze warmtepomp hield er laatst mee op , dus we zijn op zoek naar een nieuwe, vervolgt ze. “Waarschijnlijk wordt het een watergekoelde elektrische warmtepomp die we willen koppelen aan zonnepanelen. We weten alleen nog niet zeker of ons dak daarvoor geschikt is. Daarnaast zouden we graag eigen energie willen opslaan. We staan dus voor veel keuzes waar flinke investeringen mee gemoeid zijn.”

Klimaatbewust en financieel voordelig

Het valt Carina op dat de drijfveren van mensen rondom groene investeringen verschillen. “Soms kiest iemand bewust vanuit het oogpunt van het klimaat, soms – zeker nu, met die hoge energieprijzen – zijn juist financiële redenen doorslaggevend. Zelf ben ik lid van Zeeuwind geworden om geld opzij te zetten voor later én duurzaam te investeren.”

Op andere vlakken maakt ze ook bewuste keuzes. “Mijn ouders hadden vroeger een groentetuin, dus toen hier in de buurt een pluktuin kwam, sloot ik me daar bij aan. Het initiatief heeft een mooi concept: een groep buurtbewoners investeert in een stuk grond waar elk seizoen groenten op worden verbouwd. De manier van werken is biologisch. Betaalde tuinders doen het onderhoud, geholpen door vrijwilligers, stagiairs en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en eens per week kun je komen oogsten. Heb je een week die tas vol groenten niet nodig, dan doneer je deze.”

Duurzame tips

“Bij dit pluktuinconcept bepaalt het beschikbare aanbod wat je eet. Hierdoor ging ik veel creatiever koken.” Carina zou daarbij nog wel wat duurzame tips kunnen gebruiken. “Kan ik bijvoorbeeld beter koken op mijn keramische kookplaat of iets bereiden in de oven? Wat mij betreft kan Zeeuwind, op basis van data, bij dit soort keuzes haar leden meer ondersteunen.” Bijdragen aan deze bewustwording en daarover de dialoog aangaan, daar gelooft Carina in: “Gedrag is immers vaak onbewust, terwijl je op basis van feiten misschien andere keuzes zou maken.”